Ne Zaman Psikolojik Yardım Almalıyım?
Ne Zaman Psikolojik Yardım Almalıyım?
Psikolojik yardım almak için, yaygın kanının aksine, “delirmiş” ya da tamamen umutsuzluğa kapılmış olmak gerekmiyor. Ancak, hayatın karşınıza çıkardığı her küçük zorlukta da psikoterapiye gitmeniz gerekli değil. Peki, bir uzmandan psikolojik yardım almanız gerektiğine nasıl karar verebilirsiniz?
Psikolojik yardım almanızın gerektiğini gösteren işaretler her zaman çok belirgin olmayabiliyor. Böyle durumlarda, bu işaretleri önemsemeden hayatınızın akışını devam ettirmeye çalışabiliyorsunuz. Fakat sonuç olarak bu küçük işaretler hayatınızı her zamanki gibi devam ettiremeyeceğiniz noktaya gel
1. Kontrol edilemeyen üzgünlük, kızgınlık, umutsuzluk hisleri; kendini tanıyamamak.
Bu kontrol edilemeyen hisler terapiyle üstesinden gelinebilecek psikolojik sorunların belirtileri olabilir. Uyku ve yemek düzeninde ciddi değişmeler varsa, aile ve arkadaşlardan uzaklaşıldıysa; hayat kalitesini etkileyecek ciddi problemler gelişmeden önce mutlaka bir uzmanla konuşulmalı. Eğer duygular ve düşünceler hayatı yaşamaya değer olup olmadığını, ölümü ve intiharı düşündürtecek noktaya geldiyse hiç vakit kaybetmeden psikolojik yardım alınmalı.
2. Bir şeyi veya bir insanı sorunlarınızla başa çıkmak için çok fazla ve kötüye kullanmak.
Eğer kendini daha iyi hissetmek için alkol, sigara, kahve, yemek, uyuşturucu vb. maddeler çok fazla kullanılıyorsa, sorunlarla başa çıkmak için yardıma ihtiyaç olabilir. Bu davranışları kontrol edemiyorsanız ya da negatif etkilerine rağmen hayatınızdan çıkaramıyorsanız tedavi gerektiren bağımlılıklarınız olabilir.
3. Sizin için önemli olan birisini ya da bir şeyi kaybetmek.
Önemle belirtilmelidir ki, yas süreci (yas evreleri: 1. şok, 2. inkar, 3. öfke ve suçluluk, 4. depresyon, 5. kabul) bir kayıptan sonra yaşanması çok doğal ve gerekli olan bir süreçtir. Burada sorun olan yukarıda bahsedilen evrelerden geçilemeyip duyguların yaşanmamasıdır. Çünkü bu durum gecikmiş/ertelenmiş yasa sebep olabilir. Bu süreçte herkesin psikoterapiye ihtiyacı olmasa da sevilen birinin kaybedilmesi sürecinde, boşanma/ayrılma durumunda, iş kaybı ya da bunlardan sonra ki yas sürecinin olması beklenenden uzun sürmesi (6 aydan fazla) gibi durumlarda sürecin daha iyi yönetilmesi için psikolojik destek gerekli olabilir.
4. Travmatik bir olay yaşamak.
İhmal, istismar veya başka bir travmatik olay yaşandıysa ve bununla tamamen başa çıkılıp çözülemediyse, ya da bir suçun/kazanın, kronik rahatsızlığın mağduru olunduğunda, ne kadar erken bir uzmanla konuşulursa o kadar erken ve kolay bir şekilde bu travmayla başa çıkmak öğrenilebilir.
5. Başkalarının problemleri için sorumluluk almak.
Bazı insanlar sorumluluk almaktan kaçınarak korkularını yönetirken, bazıları da diğer insanları kontrol altına almaya çalışıyor. Uyuşturucu bağımlısı erkek arkadaşın kirasının yarısını öderken veya depresyondaki annenin telefon aramalarını sürekli açarken bu yapılanlar kişiye sağlıklı olan gibi görünebilir. Ancak başarılı bir yetişkin olmak başkalarının kendileri için yapabilecekleri şeylerin sorumluluğunu almak değildir.
6. Arkadaşlarla veya aileyle hayatın hakkında konuşamamak.
Yardıma ihtiyaç duyulduğunda, ailenin ve arkadaşların bazen gerçekten pozitif bir etkisi olabilir. Ancak bazı zamanlarda, önyargılı olabilecekleri düşünülen konularda onlarla konuşarak çözüm aramak istenmeyebilir. Böyle zamanlarda psikoterapi yardımcı olabilir.
7. İzole ve yalnız hissetmek.
Evde, iş yerinde, okulda, sosyal hayatta her zaman çevrede birçok insan olabilir ancak aynı zamanda yalnız ve onlardan kopuk hissedilebilir. Psikoterapi bu konuda yardımcı olabilir.
8. Çevrenizdeki insanların sizin için endişelenmesi.
Bazen birey profesyonel yardıma ihtiyacı olmadığını düşünse de çevresindekiler aynı fikirde olmayabilir. Bu kişi eşi, arkadaşı veya işyerindeki müdür bile olabilir. Eğer çevrenizdekiler psikoterapiye başlamanız gerektiğini düşünüyorsa siz de bu konuyu değerlendirebilirsiniz. Elbette gidip gitmemek her zaman sizin elinizde ancak çevrenizdekiler sizin fark edemediğiniz bazı şeyleri fark edebilecekleri için bu öneriyi dikkate almakta fayda var.
9. Başkalarının sizin hakkınızdaki düşüncelerini çok fazla önemsemek.
Başkaları tarafından onaylanmak istemek insanın ihtiyaçlarından birisidir. Ancak, hayatı sadece diğer insanların övgülerini alabilmek için yaşamak kendinizden çok fazla ödün vermek zorunda kalmanıza neden olur ve sürekli olarak çevreye uyum sağlamaya çalışmak bireyi daha çok mutsuzlaştırır.
10. Sizi zorlayan durumlardan kaçınmak
Evet, insanlar eğer zor durumlarda kaçma içgüdüleri olmasaydı yüzyıllardır hayatta kalamazlardı. Ancak, aileniz ile bazı problemleriniz olduğu için asla onları görmeye gitmemek ya da gözünüzü korkutan bir iş görüşmesine gitmek için cesaret toplayamamak sadece geçici çözümlerdir.
10. Sizi zorlayan durumlardan kaçınmak
Bir insana, örneğin müdürüyle ilgili bir şikâyetini arkadaşına anlatması çok iyi gelebilir, ancak duygularını sakinleştirmesi için sürekli başka insanlara ihtiyaç duyması problemlere yol açabilir. Sürekli başkalarını suçlamak veya onlara bağlı olmaktansa kendi duygularının sorumluluğunu alabilmelidir.
Kaynakça
Sack, D. 5 Signs It’s Time to Seek Therapy. (2013, March 18). Retrieved July 23, 2020, from
Diğer Makaleler
Tırnak Yeme (Onikofaji)
6 Nisan 2021
Tıp literatüründe onikofaji olarak geçen tırnak yeme tırnağı ağıza sokarak...
Takıntı – Zorlantı Bozukluğu (OKB)
19 Ağustos 2020
Takıntı ve zorlantı bozukluğu, yaygın kullanımı ile Obesif kompulsif bozukluk...
0
0
votes
Article Rating
Abone Ol
Login
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments