KULLANDIĞIMIZ YÖNTEMLER VE UYGULADIĞIMIZ TESTLER
EMDR Terapisi Nedir? (Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme)
EMDR tedavisi 1987 yılında Psikolog Dr. Francine Shapiro tarafından keşfedildi. EMDR, “Eye Movement Desensitization Reprocessing” sözcüklerinin baş harfleri ile isimlendirilen bir terapi yöntemidir. Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme olarak Türkçeye çevrilir. EMDR psikodinamik, bilişsel davranışsal ve danışan merkezli yaklaşımlar gibi çok iyi bilinen farklı yaklaşım öğelerini bir araya toplayan yöntemdir. EMDR terapisi yaşadığımız ve etkisinden çıkamadığımız bize rahatsızlık veren olay, anı ve huzursuzlukları anlamlandırarak bilişler, duygular, imgeler ve beden duyumları açısından rahatlama olacağını öngörür. EMDR terapisinde zihnimizde yer alan anılara ait bilgileri yeniden işleriz. Danışanlardaki rahatsızlığın sebebinin, olumsuz olarak depolanmış anılar olduğunu belirten ve tedavide bilgi işleme modelinin rehberliğinde bu kötü anıların etkilerini değiştiren bir psikoterapi tekniğidir. Bugüne kadar her yaştan birçok kişinin farklı olaylarla psikolojik rahatsızlıklarını başarıyla tedavi edilmesini sağlamıştır.
EMDR tekniğine göre; yaşadığımız olaylar beynimizde o an bizim algıladığımız hali ile depolanır. Yani işlenmemiş hali ile depolanır. Böylelikle kişi bugününde bir olay ile karşı karşıya kaldığında sanki o anıyı tekrar yaşıyormuş gibi etkilenir ve tepki verir. EMDR terapisi, bu işlenmemiş anıları olumsuz duygu ve davranışların temeli olarak görür. Gözlerin belirli sıklıktaki el hareketlerini takibi ile beyindeki rahatsız edici anı yeniden işlenir. Her yeni işleme ile kendisine ulaşan duygu, düşünce, ses, koku gibi bilgi kaynaklarını işlevsel hale getirir. EMDR terapisi, beynin bozulmuş olan mekanizmasının tekrardan çalışmasını, işlenmemiş anının işlenmesini sağlar. Böylelikle anının kişi üzerindeki travmatik etkisi azaldığını varsayar.
EMDR Tedavi Yöntemi Etkili Midir?
30’un üzerinde randomize kontrollü çalışmanın dahil edildiği araştırmanın sonuçları, EMDR tedavisi alan danışanların çoğunun travma sonrası stres semptomlarının azaldığını veya yok olduğunu ve endişe gibi semptomlarda da azalma olduğu göstermiştir (de Jongh et al., 2019). EMDR birçok uluslararası sağlık ve devlet kurumu tarafından da etkili bulunmaktadır.
EMDR Hangi Psikolojik Bozukluklarda Kullanılır?
EMDR terapisi temelde travma sonrası stres bozukluğu için oldukça etkili olsa da günümüzde birçok psikolojik rahatsızlıkta da kullanılabilen bir terapi tekniğidir:
- Kaza, deprem, savaş, şiddet gibi travmalarda
- Çoklu Travmalar (cinsel taciz, araba kazası, tecavüz, terör eylemleri, ölüm, kayıp)
- Travmaya Bağlı Psikolojik Sorunlar
- Olumsuz Yaşam Deneyimleri (boşanma, aile çatışmaları, okulda zorlayıcı olaylar)
- Panik Bozuklukları
- Özgüven Problemleri
- Öfke ve Stres Sorunları
- Tekrarlayan Davranış Örüntülerinde (yakın ilişkilerde zorlanma, karar vermede güçlük çekme)
- Aldatma, Terk Edilme
- Kaygı Bozuklukları
- OKB
- Sınav Kaygısı
- Cinsel Sorunlar
- Yeme Bozuklukları
- Yas (ölüm acısı, kaybetme)
- Anksiyete Bozukluğunda, Fobiler ve Korkular (toplum önünde konuşma fobisi, kedi/ köpek fobisi, uçak fobisi vb.)
EMDR Terapisi Nasıl Uygulanır?
EMDR terapisi sekiz aşamalı geçmiş, şimdi ve gelecek olmak üzere üç zaman dilimine yönelik görüşmelerle uygulanır. Travmaların yeniden işlenerek duyarsızlaşmanın sağlanması, mevcut olan semptomların tedavi edilmesi ve yerleştirme üç aşamalı olan EMDR, gerektiğinde ana uygulamaya bağlı kalmak şartıyla kişiden kişiye farklı şekillerde uygulanabilir.
EMDR Tedavisinde Süreç Nasıl İlerler?
EMDR tedavi sürecinde odaklanmak istediğiniz üzücü anıyı olumsuz düşünceler, duygular ve bedensel hisler ile tanımlamanız istenir. Anıya odaklanırken, aynı zamanda sağ-sol el hareketini veya sesi (sağlayıcınızın hareket eden parmağı, yanıp sönen bir ışık veya her seferinde bir kulakta bip sesi çıkaran bir ses gibi) takip etmeniz istenir. Buna işleme denmektedir ve yaklaşık 30 saniye sürer. Her bir işleme ardından o anda neler olduğu hakkında konuşmanız istenir.
EMDR Terapisi Ne Kadar Sürer?
Bireyin yaşadığı olay, olayın şiddeti ve kişinin psikolojik dayanıklılığıyla ilgili seans sayıları değişmektedir. Danışanın ihtiyacına göre ve yaşadığı olayın şiddetine göre seans aralıkları, danışan ve EMDR psikoloğu arasında değerlendirilir. Seans süresi 50 ile 90 dakika arasında değişmektedir. EMDR kısa süreli terapi yöntemleri arasında yer almaktadır. Birçok kişi seanstan sonra iyileşmeyi rapor etmiştir. EMDR’ın etkisi psikoloğunuz ile yaptığınız son seanstan sonra uzunca bir süre devam edebilir. EMDR’ın faydaları incelendiğinde, hastaların olumlu geri bildirim verdiği görülmüştür. EMDR terapisi Denizli Kuğu Psikoloji’de uzman psikolog Bahar BOZBIYIK tarafında uygulanmaktadır.