Danışmanlık insanların tek başlarına çözemedikleri sorunların bir uzman eşliğinde çözüme kavuşturulmaya çalışıldığı bilimsel araştırmalara dayalı bir süreçtir. Bu şekilde insanlar istemedikleri düşünce ve davranışlardan arınıp arzu ettikleri yaşam koşullarına kavuşabilirler. Şu önemle belirtilmelidir ki danışmanlık süreci karşılıklı sohbet ya da tavsiye vermek değildir! Bunun aksine danışman danışanın bakabildiği dünyayı görür önce. Ona ayna tutup anlattıklarından yola çıkarak farklı bir pencere sunar ve danışanın bu pencereden bakabilmesini sağlar.
S.S.S.
Sıkça Sorulan Sorular
Danışmanlık sürecinden beklenen danışanın görüşmeler esnasında şimdiye kadar bildiği ve uyguladığı işlevsiz baş etme becerilerinin yerine etkili baş etme yöntemlerini danışman ile birlikte bulmayı ve bunları hayata geçirmesini sağlamaktır. Danışanların hayatta karşılaşabilecekleri problemlere karşı dayanıklılıklarını arttırmaktır.
Danışanın aktif olarak katılımını gerektirir. Danışan ve danışman arasındaki ilişki, işbirliği ve özellikle güven bu süreçten faydalanmak için çok önemlidir.
Danışmanlık süreci genelde haftada bir olarak düzenlenir. 45-50 dakika sürer. Yaşanılan sorunların yoğunluğuna, sosyal desteğin olup olmamasına, stres unsurlarına ve danışan-danışman arasındaki ilişkinin kalitesi ve danışanın motivasyonuna göre değişiklik gösterir.