
Online Terapi
İçerik
Online Terapi Nedir?
Online terapi ya da bir diğer kullanımı ile online psikolojik danışmanlık yüz yüze uygulanan terapi yönteminden farklı olarak profesyonel ruh sağlığı hizmetinin internet aracılığıyla sağlanmasıdır. Danışan ve terapist belirledikleri ortak zaman aralığında internet programları aracılığı ile bir araya gelirler. Son zamanlarda dünyada ve Türkiye’de yaşanan pandemi ile birlikte sık karşılaştığımız online terapi, ilk kez 1970’lerde yazılı şekilde gündeme gelmiştir. Hem teknolojideki gelişmelerin hem de psikoterapi alanındaki gelişmelerin etkisiyle şu anda görüntülü internet programları yoluyla devam etmektedir. Pandeminin öncesine de baktığımızda yoğun iş koşulları, zaman, bulunulan bölgede alanında uzman bir kişinin bulunmaması gibi sebepler göz önünde bulundurulduğunda online danışmanlığın her geçen gün kullanımı ve çeşitliliği artmaktaydı. Birçok insanın kaliteli ruh sağlığı hizmetine erişimini kolaylaştıran Türkiye’de de yeni yeni gelişen online terapinin avantajları ve dezavantajları vardır.
Online Terapinin Avantajları Nelerdir?
- Mekân kısıtlamanız olmaksızın, kendinizi rahat hissedebileceğiniz her yerde gerçekleştirebilir.
- Özellikle kırsal alanlarda yaşayanlar bulundukları bölgede alanında uzman psikoterapist bulmakta zorlanıp büyük şehirlere seyahat etmek durumunda kalabilirler. Bu sizleri hem maddi hem de zaman açısından yorabilir. Online terapi böyle durumlarda kaliteli ruh sağlığı hizmetine erişimi kolaylaştırır.
- Fiziksel rahatsızlıklarınız varsa bulunduğunuz yerden ayrılma şansınız olmayabilir ve tam da bu sebepten dolayı psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Online psikolojik danışmanlık sayesinde büyük bir rahatlıkla psikolojik destek alabilirsiniz.
- Bazı danışanlar online terapide kendilerini daha rahat hissederler. Bu kendilerini terapiste daha rahat açıp, kendilerini daha rahat ifade etmelerini sağlar.
- Seansların oluşturulması daha rahat olur. Hem danışanın hem de online terapistin uygun olduğu saatleri bulmak daha kolaydır.
Online Terapinin Dezavantajları Nelerdir?
- Psikolog, online terapide danışan yüz yüze iletişim kuramadığı için danışanın beden dili, jestleri ve mimikleri gibi duygu durumu ve düşünceleri ile ilgili bilgi almakta zorluk yaşayabilir.
- Online terapi kriz anı yaşayan danışanlar için uygun değildir çünkü online terapist ve danışan aynı ortamda bulunmadıkları için terapist müdahale etmekte zorlanabilir.
- Online terapi süresinde görüntünün donması, sesin ulaşmaması, aramanın düşmesi gibi sorunlarla seans akışı bozulabilir.
Online Terapi ve Yüz Yüze Terapi Arasındaki Fark Nedir?
Online terapi ya da uzaktan terapi ve yüz yüze terapi arasındaki temel fark seansların gerçekleştiği yerdir. Yüz yüze terapi psikoloğun ofis ortamında gerçekleşirken online terapi danışanın rahat ettiği her yerde internet üzerinden görüntülü konuşma ile gerçekleşir. Her iki terapi yönteminde de aynı psikoterapi yöntemlerinden faydalanabilir. Seansların yapılandırılması ve elde edilen sonuçlar aynıdır. Seans süresi her ikisinde de yaklaşık 50 dakikadır ve genellikle haftada bir gerçekleşir.
Online Terapi Yüz Yüze Terapi Kadar Etkili mi?
Yapılan çalışmalar online terapinin doğru koşullar altında alanında uzman kişiler tarafından gerçekleştirildiğinde yüz yüze yapılan terapi kadar etkili olduğunu göstermektedir. Online terapi her ne kadar pandemi öncesinde de karşımıza çıkıyor olsa da pandemi ile daha önemli bir seçenek haline geldi. Bu süreç öncesinde terapiye başlayan danışanların pandemiden etkilenmeden tedavi sürecini devam ettirebilmelerini sağladı. Online terapinin kullanımı önümüzdeki yıllarda hem pandeminin etkileriyle hem de çağımızın değişen yaşam koşullarıyla artacak gibi görünüyor.
Online Terapi– Online Psikolojik Danışmanlık Kimler İçin Uygun Değildir?
- İntihar eğilimi olanlar
- Madde bağımlılığı olanlar
- Başkalarına zarar verme potansiyeli olanlar
- Yoğun psikotik semptomların görüldüğü, ilaç gerektiren durumlar
- Yasalar tarafından suç unsuru kabul edilen durumlar
Online Terapi Kimler İçin Uygundur?
- Açık alan korkusuna sahip kişiler
- Bedensel engelinden dolayı sokağa çıkmakta zorlananlar
- Çok sık seyahat edenler
- Yoğun çalışma programı olanlar
- Bir terapi merkezine gitmeye çekinenler
- Ufak çocuğunu evde bırakamayan ebeveynler
- Yurtdışında yaşayan ve kendi anadilini konuşan bir uzmandan terapi almak isteyen kişiler
Online Terapide Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Aslında yüz yüze terapide olduğu gibi dikkat edilecek en önemli konu online terapistin yetkinliği, mezuniyeti, aldığı eğitimler, çalışma alanlarının sizin probleminizle örtüşüyor olmasıdır.
Online terapi Denizli Kuğu Psikoloji’de uzman psikolog Bahar BOZBIYIK tarafından uygulanmaktadır.
Diğer Makaleler
Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete Bozukluğu)
Sosyal Fobi Nedir? Sosyal anksiyete bozukluğu bilinen adıyla sosyal fobi...
Trikotillomani Hastalığı Nedir?
Trikotillomani Hastalığı Nedir? (Saç Yolma Bozukluğu) Trikotillomani...
Ben de Covid günlerinde online terapiye başladım, insanların kafalarındaki soru işaretlerini gidermek için çok önemli bir yazı. Teşekkür ederiz.
Bahar Hanım sayesinde online terapiyle tanıştım. İş yoğunluğumdan ve sürekli şehir değiştirmemden kaynaklı destek alma konusunu sürekli erteliyordum. 2 ay önce başladığım bu serüven bana çok iyi geldi çok teşekkürler