ANKARA PSİKOLOG BAHAR BOZBIYIK
Kuğu Psikoloji Ankara
Psikoterapi insan hayatını etkileyecek deneyimlerden biridir. Hayatın herhangi bir döneminde farklı sebeplerle psikolojik sıkıntı içine girebiliriz. Psikolojik olarak yaşadığımız zorluklar işlevlerimizi etkileyip, günlük hayatımızı, özel yaşamımızı ve iş yaşamımızı etkileyebilir. Kaygı, depresyon, takıntılar, kayıplar ya da yas gibi durumların tek başına üstesinden gelmek güç olabilir. Böyle dönemlerde dönüşüm bizim elimizdedir. Profesyonel destek ile bu zorlu sürecin üstesinden gelebiliriz.
Psikoterapi deyince akla genelde yetişkinlerin aldığı destek geliyor. Fakat çocuk terapisi, ergen terapisi, aile terapisi, ebeveyn danışmanlığı çift terapisi gibi alternatifler de yetişkin dışındaki bireylerin de bu desteğe ihtiyacı olabileceğini gösteriyor. Yani, herkesin her yaşta ve farklı türde desteğe ihtiyacı olabiliyor. Bu noktada psikolog seçerken nelere dikkat etmeliyim sorusu ile karşılaşıyoruz. Bir psikolog bulma süreci genelde düşünüldüğü kadar kolay olmaz. Aslına bakılırsa olmamalıdır da. Özellikle Ankara gibi birçok psikoloğun olduğu bir şehirde seçeneklerin artması ile birlikte kafa karışıklığı da artabiliyor. Bu gibi durumlarda genelde internet üzerinden “Psikolog Ankara” gibi aramalar ile bir uzmana ulaşmaya çalışabiliyor. Bunun yanında bazen insanların görüşlerinden ve deneyimlerinden yararlanmak isteyip “Ankara psikolog öneri” şeklinde aramalar da yapılabiliyor. İnternet üzerinden yapılan bu aramalar ile karşınıza birçok sonuç çıkmaktadır. Peki hangisini seçmelisiniz? Yazının devamında psikolog arayışındayken dikkat etmeniz gereken hususlardan bahsediyor olacağım.
1. Seçtiğiniz psikoloğun alan mezunu olmasına dikkat edin. Çünkü başka bölümlerden mezun olup kendisini psikolog diye tanıtanların sayısı azımsanmayacak kadar çok.
2. Seçtiğiniz psikoloğun yetkinliği önemli konulardan diğeridir. Her psikolog terapi yapmak için yetkin değildir. Yetkinlik sağlayabilecek terapi eğitimleri uzun soluklu olup içinde mutlaka süpervizyon sürecini dahil eder. Terapi yapabilmek için belirli terapi ekollerinden eğitim almak, süpervizyon sürecini tamamlamak gerekir. Ankara psikolog seçiminde psikoloğun uzun soluklu ve süpervizyonu dahil eden terapi eğitimi olup olmadığına dikkat edin.
3. Psikoloğun çalıştığı konulara dikkat edin. Psikologların özellikle uzmanlaştığı konular olabilir. Psikoloğun uzmanlık alanlarına bakarken internet sitesinin blog bölümünden faydalanabilirsiniz. Oraya eklediği yazılar çoğunlukla kendi çalıştığı alanlarla ilgili olacaktır. Kendi probleminiz ile çalışan psikolog seçtiğiniz daha etkili bir terapi süreci geçirebilirsiniz. Ankara psikolog önerilerini değerlendirirken seçeceğiniz psikoloğun uzmanlık alanının sizin probleminizle uyuşup uyuşmadığına önem gösterin.
4. Psikolog seçimini etkileyen bir diğer konu psikolog ücretleridir. Pahalı psikolog her zaman iyi psikolog olmuyor. Fakat bazı psikologların ücretlerinin yüksek olmasının nedenlerinden biri yukarıda bahsettiğimiz yetkinlik durumudur. Bir psikoloğun terapi yapabilecek yetkinliğe gelebilmesi için aldığı eğitimlerin ücretleri bir hayli yüksek oluyor. Terapi yapabilecek yetkinliğe ulaşmak için maddi manevi emek harcamış oluyorlar. Ankara psikolog ücretleri psikolog seçiminde önemli bir kriter olabilir ama ilk olarak ücreti göz önünde bulundurmak istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Seans ücretlerinin yanında mutlaka terapistin yetkinliği ve uzmanlık alanına dikkat edin.
5. Psikolog tercihi yaparken psikoloğun yaşı ve deneyimi sık sorulan sorulardan biri oluyor. Psikoloji bilimi dinamik bir bilim dalıdır. Her sene binlerce yeni çalışma yayınlanmaktadır. Bir problem üzerinde kısa süreli ve daha etkili yöntemler geliştirilebilmektedir. Deneyim elbette çok önemli faktörlerden biri ama, psikoloji biliminde sürekli gelişmeleri takip eden ve danışanlarına daha faydalı olabilmek için sürece bu yenilikleri dahil edebilen bir terapistin yaşı çok da önemli değildir.
6. Terapistiniz ile kuracağınız terapötik ilişki çok önemlidir. Kendinizi rahat hissettiğiniz, yargılanıp eleştirilmediğiniz ve birlikte çalışmak için motivasyonunuz olan bir psikolog seçmelisiniz. Burada psikolog Ankara tavsiyelerinden terapistin danışanı ile kurduğu ilişkiye dikkat edebilirsiniz.
7. Terapi türleri psikoterapi sürecinizi etkiler. Bilişsel davranışçı terapiler, EMDR terapisi, oyun terapisi, filial terapi gibi farklı terapi türleri vardır. Her terapi türünün probleminiz için faydaları farklıdır. Psikologlar bu türler ile ilgili eğitimlerini tamamlayıp süpervizyonlarında sonra psikoterapist ünvanını alabilirler. Tabii bunda terapi eğitimlerinin akredite olup olmadığı da önem taşımaktadır. Bazı terapi eğitimleri yurtdışı programlarıyla denklik gösterip yurt dışında da geçerli olmaktadır. Genelde bir psikoterapist bir ya da birden fazla terapi türünde çalışmalarını devam ettirir. Seçeceğiniz terapistin kullandığı yöntem olup olmadığı, kullandığı terapi türünde akredite eğitimi olup olmadığına dikkat edin.
Yaşadığınız problemler konsantrasyon güçlüğüne neden oluyor; iştah ve uykunuzda değişiklikler yaşatıp günlük fonksiyonlarınız etkileniyorsa yukarıdaki kriterlere dikkat ederek mutlaka bir uzmana başvurun.
Psikolojik destek ihtiyacı gün geçtikçe artmakta. Uzun zamandır içinde bulunduğumuz pandemi süreci bizleri kaygı, depresyon ve belirsizliğe sürükledi. Korona virüs salgının başlarında sağlığımızla ilgili endişeler, sevdiklerimizi kaybetme, bulaş ve bulaştırma kaygıları yaşıyorduk. Son günlerde sağlığımıza dair yaşadığımız endişeler kendini geleceğe dair umutsuzluk, pandemi koşullarının getirdiği işsizlik, eğitimde yaşanan aksaklıklar, ekonomik problemlerin yarattığı kaygı ve depresyona bırakmış durumda. Ankara gibi büyükşehirlerin nüfus yoğunluğunun fazla olmasıyla bu süreçten daha çok etkilenip psikolog ihtiyacı artabilir.
Ankara psikolog hizmetinin yaygın bulunduğu bir şehirdir. Fakat, psikolog seçimi yapmak ruh sağlığı hizmeti almak isteyen bireyler için zorlanılan konulardan biri. Öncelikle dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi psikoloğun yetkinliğidir. Terapi yapan psikologlar yani psikoterapistler, lisans eğitimlerinden sonra belirli terapi ekollerinde eğitim alarak uzmanlaşmış kişilerdir. Bu eğitimleri tamamlamak süpervizyon sürecinden geçmeyi gerektirir. Ankara’da terapi desteği alacağınız kişinin eğitim ve sertifikalarına dikkat edin.
Psikolog seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta psikoloğun çalıştığı problemlerdir. Psikologların uzmanlaştığı alanlar olabilir. Örneğin bir psikolog dürtü kontrol problemlerinde uzmanlaşmışken başkası ağırlıklı olarak kişilik bozukluklarıyla çalışıyor olabilir. Ankara psikolog önerilerini değerlendirirken seçeceğiniz terapistin uzmanlık alanı etkili bir terapi süreci için önemli bir kriterdir.

Terapistiniz ile kuracağınız terapötik ilişki terapi sürecini etkileyen önemli unsurlardan bir diğeridir. Bu sebeple kendiniz rahat hissedeceğiniz, eleştirilip yargılanmayacağınıza inandığınız, sizi anladığını düşündüğünüz ve birlikte çalışmak için motivasyonunuz olan bir psikolog seçmelisiniz. Bu konu yetkinlik ve uzmanlık alanına kıyasla değerlendirmesi daha zor bir kıstas. Çünkü ilk bakışta anlamak ya da resimden karar vermek mümkün olmayabiliyor. Bu konuda varsa psikolog ile ilgili yorumlar yardımcı olabilir. Ankara psikolog tavsiyelerine dikkat ederken psikoloğun danışanı ile kurduğu terapötik ilişki konusunda bilgi edinmek sağlıklı terapi süreci için gerekli unsurlardan bir tanesi.
Son olarak, psikolog ücretleri Ankara ili dahil diğer tüm şehirlerde psikolog seçiminde etken bir kriter. Psikolog ücretlerinin uygun olması elbette önemli bir konu. Fakat yalnızca ve ilk olarak psikolog ücretlerini dikkate alan bir değerlendirme olumsuz sonuçlara sebep olabilir. Seans ücretlerindense öncelikle psikoloğun yetkinliği, uzmanlık alanı ve kuracağınız ilişki ön planda olmalıdır.
İçinden geçmekte olduğumuz pandemi sürecinde yaşadığınız kaygılar günlük işlevleriniz etkiliyorsa, dikkatinizi toplamakta zorluk çekiyorsanız, iştah ve uyku düzeninizde değişiklikler varsa yukarıdaki kriterleri göz önünde bulundurarak bir uzmana başvurmalısınız.