Vajinismus Nedir?
İçerik
Vajinismus Hastalığı Nedir?
Vajinismus, vajina girişindeki kasların istemsizce kasılması sonucu cinsel birlikteliğin gerçekleşememesine verilen isimdir. Vajinadaki kasılmaya bedenin diğer bölümlerindeki kasılmalar da eşlik edebilir ve bu durum cinsel birliktelik arzulanıyor olsa dahi ortaya çıkabilir. Kasılmalar ve korkunun şiddeti ile paniğe kapılan kadın eşini itebilir ve cinsel ilişkiye kendini tamamen kapatabilir. Bu eş tarafından ilişkiyi istemiyor ya da bilinçli bir şekilde yapılıyor gibi algılanabilir. Fakat kasılmalar tamamen istemsizdir.
Kişi eğer korku ve endişe yaşamıyorsa, istek ve uyarılması da yeterli düzeydeyse penisin büyüklüğüne göre kaslar esner ve cinsel birliktelik rahatlıkla gerçekleşir. Vajinismus hastalığı olan kadınlarda istem dışı vajinal refleks ortaya çıkar ve kasılmalar vajina girişini daraltır.
Vajinismus psikolojik nedenler dolayısıyla ortaya çıkan bir problemdir. İlk kez cinsel birliktelik yaşayacak kadınlarda görülebileceği gibi cinsel hayatı olan kadınlarda da görülebilmektedir. Bunların yanında vajinismus, yalnızca cinsel ilişki esnasında ortaya çıkmaz. Bir objenin ya da penisin vajinaya girdiğinin hayal edilmesiyle de ortaya çıkabilmektedir.
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
Kadının bir objenin ya da penisin vajina girişine izin verme isteğine rağmen aşağıdakilerin oluşmasıdır:
- İlişkiye girmekten korkma
- Penisin vajinaya giriş anında duyulan aşırı ağrı
- “Vajinam dar ilişkiye giremiyorum” düşüncesiyle penisin vajinaya girememesi
- Vajinaya dokunamama, tiksinme ve iğrenme hissi
- Vajinaya parmak girişi, ped ya da tampon uygulayamama
- Eşin vajinaya dokunmasına izin vermeme, eşin yanında çıplak kalamama, utanma
- Vajinal ultrasona girememe
- Ön sevişmede sorun yokken birleşme anı geldiğinde istem dışı kasılma, aşırı panik hali ve korku
- İlk gece ilişkiye girememe, ilk gece ağrısı ya da kısmi penis girişi olması
Vajinismus Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
- Hatalı düşünceler ve olumsuz koşullanmalar bu soruna yol açar. Bilgi eksiklikleri ya da kulaktan dolma yanlış bilgiler hatalı inanışlara ve ilişkinin korkutucu, acı verici olarak algılanmasına neden olur. İlk gece acısı, kızlık zarı, namus kavramı, cinsellik gibi konular ile ilgili kadının çevreden duyduğu yanlış ve abartılı bilgiler gerçek gibi algılanır ve cinsel ilişki kurmasını engeller.
- Katı ahlaki değer yargıları ile yetişmiş olmak, cinselliği ayıp, pis, günah gibi algılamak, hamilelik korkusu, sorunlu ana-baba ilişkisi karşımıza yaygın çıkan nedenlerdendir.
- Kadının ilk cinsel ilişkisi sırasında fazla acı çekmesi, kanama yaşaması, partneri tarafından, ilişkiye zorlanması, tecavüze uğraması gibi durumlar ilerleyen süreçte vajinismusa neden olur.
- Kadının kendisini yetersiz, başarısız ve umutsuz hissetmesi, aşırı stres, kaygılı ve panik yapıya sahip olması da vajinismus
Vajinismus Tedavisi Nedir?
Önemle belirtilmelidir ki vajinsimus kadının değil çiftin problemidir! Erkeğin vajinismus probleminin yaşanmasında ve tedavi sürecinde etkisi büyüktür. Bu nedenle eşin de tüm seanslara katılması gerekmektedir. Tedavi açısından önemli olan eşler arasındaki uyum ve işbirliğinin devam ediyor olmasıdır.
Vajinismus tedavisi bilişsel davranışçı terapiye dayanan cinsel terapi ile olur. Herhangi bir ilaç ya da operasyonla tedavisi mümkün değildir. Tedavi ile ilgili en önemli sorunlardan bir tanesi bu problemi ertelemek ve yardım almamaktır. Düşünülenin aksine vajinismus tedavi yöntemleri oldukça rahattır. Vajinismus tedavi süresi Denizli Kuğu Psikoloji’de uzman psikolog Bahar Bozbıyık ile problemin yaşanma şiddetine bağlı olarak birkaç seans ile 8-10 seans arasında değişmektedir.
Vajinismus Hastalığı Nasıl Yenilir?
Vajinismus hastalığını bazı çiftler hiç duymamış ya da vajinismus ile ilgili hiçbir bilgisi olmayabilir. Bu sebeple içinde bulundukları durumu anlamlandıramayabilir. Vajinismus hastalığını yenmek için öncelikle içinde bulunulan duruma netlik kazandırmak önemli. Yukarıda da bahsedilen, ilişkiye girmekten korkma, penisin vajinaya giriş anında aşırı ağrı, vajinam dar ilişkiye giremiyorum, ilk gece acısı gibi düşünce hataları gibi vajinismus belirtileriniz varsa zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız.
Vajinismus tedavisini ertelemek ya da tedavi için yardım almamak yetersizlik ve başarısızlık inançlarının güçlenmesine neden olduğu için vajinismus hastalığının şiddetini etkileyebilir. Hastalığın şiddetinin artması vajinismus tedavi sürecinin uzamasına sebep olabilir. Tedavi sürecinin uzamasının yanında özgüvensizlik, yetersizlik ve başarısızlık inançlarına, geleceğe dair umutsuzluk hissine, çiftler arasında yaşanan çeşitli problemlere ve bu problemlere zemin hazırlamasına ve hatta boşanma gibi sorunlara sebep olur.
Vajinismus hastalığını yenmek doğru tedavi yöntemleriyle oldukça kolay ve hızlı bir süreçtir. Vajinismus tedavisi Denizli’de Kuğu Piskoloji’de uzman psikolog Bahar Bozbıyık ile birkaç seans ila 8-10 seans arasında değişmektedir.
Diğer Makaleler
Lokum Testi
Lokum testi çocukların kendi tercihleriyle, yaşayacağı “hazzı geciktirme”...
Sosyal Fobi (Sosyal Anksiyete Bozukluğu)
Sosyal Fobi Nedir? Sosyal anksiyete bozukluğu bilinen adıyla sosyal fobi...